Vertrek directeur-bestuurder Joost van Caam
Na 5,5 jaar vertrek ik voor een nieuw avontuur naar Amsterdam. Ik wil via deze weg alle collega’s en partners bij het realiseren van passend onderwijs bedanken voor wat we samen hebben bereikt. Ik heb nooit eerder in mijn professionele carrière zo’n goede samenwerking ervaren, terwijl die niet vanzelfsprekend was maar wettelijk voor ons bepaald. Natuurlijk was er soms sprake van een meningsverschil of verschil van inzicht maar over de bedoeling waren we het altijd eens en daarom losten we het iedere keer weer op. Oplossingsgericht als we zijn hebben we de afgelopen jaren heel wat gepuzzeld met elkaar om tot een goede probleemanalyse en gezamenlijke oplossing te komen. De Amstelrondedagen, die we samen vorm en inhoud gaven, hebben mij geïnspireerd en aangemoedigd om niet de gemakkelijke maar de juiste weg te nemen. Eén met hobbels, obstakels en zeker niet de kortste maar wel de mooiste. Amstelronde staat er goed voor en dat is onze gezamenlijke verdienste. Ik neem alle mooie en goede ervaringen, inzichten, collegiale vriendschappen en ideeën mee naar samenwerkingsverband Amsterdam-Diemen en hoop daar te bereiken wat wij hebben gerealiseerd, passend onderwijs voor alle kinderen. Ik blijf in de buurt dus hopelijk tot ziens!
Nieuwe directeur-bestuurder Amstelronde
Na de aankondiging van het vertrek van Joost van Caam heeft de Raad van Toezicht een benoemingsadviescommissie (BAC) samengesteld die de selectieprocedure voor een opvolger heeft doorlopen. De BAC heeft na een gezamenlijke voorbereiding in de eerste ronde met drie kandidaten een gesprek gevoerd waarin de volgende onderwerpen aan de orde zijn geweest: motivatie, materiedeskundigheid, verbindende kwaliteiten, ondernemerschap/lef, leiderschap en netwerk. Op basis van de feedback na dit gesprek heeft de BAC met twee kandidaten een tweede, verdiepend gesprek gevoerd aan de hand van een door de kandidaten voorbereide presentatie. Na een zorgvuldige afweging op basis van argumenten was de BAC unaniem in haar advies om mevrouw Jenny Looman te benoemen. De commissie is van mening dat haar kennis, ervaring en persoonlijkheid goed aansluiten op het profiel van de directeur-bestuurder die Amstelronde zoekt. De Raad van Toezicht heeft het advies van de BAC overgenomen en is verheugd om te kunnen melden dat Jenny Looman op 1 maart 2021 start als nieuwe directeur-bestuurder van Amstelronde. In afstemming met Joost van Caam worden afspraken gemaakt over de overdracht. Over de manier waarop de kennismaking met Jenny Looman wordt vormgegeven, volgt nog nadere berichtgeving.
Corona en kansengelijkheid
Waar we hoopten dat de scholensluiting in het voorjaar van 2020 de eerste en de laatste zou zijn, heeft de tweede Coronagolf tot het besluit geleid om de scholen opnieuw te sluiten. Anders dan de vorige keer was de verontwaardiging in het basisonderwijs groot. Dat zegt alles over de betrokkenheid en passie van de leraren, onderwijsassistenten, pedagogisch medewerkers, intern begeleiders, schoolleiders en bestuurders. Ondanks het feit dat ook voor alle professionals de onzekerheid maar voortduurt en er voor velen reden is om bezorgd te zijn, maken we ons collectief druk over de gevolgen voor onze leerlingen en de kwetsbare kinderen in het bijzonder. Afgezien van de kennisachterstand die de kinderen het afgelopen jaar hebben opgelopen, heeft de sociaal emotionele ontwikkeling een dreun gekregen. We hebben de afgelopen jaren geleerd dat kinderen zich veilig moeten voelen om zich te kunnen ontwikkelen en leren. Daar is in feite al ruim negen maanden geen sprake meer van. Zeker niet voor kinderen waar het thuis en in de buurt ook niet altijd even prettig is. Corona is daarom niet alleen schadelijk voor de fysieke maar ook voor de emotionele gezondheid en de kansengelijkheid. De indringende televisieserie ‘Klassen’ maakt pijnlijk duidelijk dat we in Nederland ook voor maart 2020 al op de verkeerde weg zaten. De druk van het schooladvies is te groot geworden en dat is schadelijk voor de ontwikkeling van talent. Als we de kansengelijkheid voor kinderen willen vergroten moeten we ze de mogelijkheden bieden om zich optimaal te ontwikkelen. Dat betekent blijven aansluiten bij hun leerstijl, ongelijk durven behandelen en ze blijven uitdagen om het maximale uit zichzelf te halen op een meer gepersonaliseerde manier van werken. Op die manier kunnen meer kinderen dan nu op het reguliere basisonderwijs blijven. Dat komt de kansengelijkheid ten goede omdat ze daardoor geen extra schoolwisseling hoeven door te maken en met eigen vriendjes en vriendinnetjes naar school kunnen in de eigen wijk. Hopelijk kunnen we in 2021 Corona snel achter ons laten zodat we de focus weer volledig op Passend Onderwijs en het vergroten van kansengelijkheid kunnen richten.
Klassen (Human TV-producties): https://www.human.nl/klassen.html
Verbeterplan Passend Onderwijs en Amstelronde
De afgelopen jaren heeft er achter en voor de schermen een grote evaluatie van Passend Onderwijs plaatsgevonden. Voorafgaand aan het Kamerdebat dat op 16 november heeft plaatsgevonden, heeft de Minister een verbeterplan Passend Onderwijs aan de Tweede Kamer gestuurd. Dit plan bevat 25 verbeterpunten die grofweg gaan over de korte termijn (binnen 5 jaar) en de lange termijn (binnen 15 jaar). Voor Amstelronde lijkt er op het eerste gezicht weinig te veranderen. Eén van de onderwerpen waar de samenwerkingsverbanden zich op moeten verbeteren is de positie van ouders en leerlingen binnen Passend Onderwijs. Zij moeten een stem krijgen bij de totstandkoming van een arrangement. Dat is precies wat wij doen met het ondersteuningsteam, waar altijd de ouders van de leerling bij aanwezig zijn. Verder is het onderscheid tussen basis- en extra ondersteuning een onderwerp van gesprek. De overheid zinspeelt op het vaststellen van een minimaal niveau aan basisondersteuning voor alle scholen. Dat is jammer omdat daarmee de ambitie om meer te doen kan worden afgeremd. Hopelijk kunnen we binnen Amstelronde vasthouden aan onze belofte om op alle scholen een brede basis aan ondersteuning te blijven bieden en extra ondersteuning wanneer het ondersteuningsteam dat heeft bepaald. Het afgelopen jaar is er al meermaals gepubliceerd dat de samenwerkingsverbanden ‘teveel geld op de plank laten liggen’. De minister heeft inmiddels alle samenwerkingsverbanden aangeschreven en de opdracht gegeven om met een bestedingsplan te komen. Binnen Amstelronde hebben we onderscheid gemaakt tussen een weerstandsvermogen, een verplichte buffer voor financiële tegenvallers en een bestemmingsreserve voor de uitvoering van het Ondersteuningsplan. Ook binnen Amstelronde hadden we een te hoog reserve en daarom hebben we de afgelopen 3 jaar meer geld uitgegeven dan we ontvangen. We waren daar dus al mee begonnen. Tot slot heeft de minister de ambitie uitgesproken om binnen 15 jaar inclusiever onderwijs te realiseren. Dit beleidsvoornemen is geheel in lijn met onze ambities. We hopen daar binnen Amstelronde overigens geen 15 jaar voor nodig te hebben aangezien we daar inmiddels het startschot al voor gegeven hebben.
Klik hier voor het verbeterplan Passend Onderwijs: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/11/04/slob-verbetert-passend-onderwijs-met-25-maatregelen
Amstelrondedag verplaatst naar september 2021
Omdat het niet mogelijk is om met zo’n grote groep bijeen te komen hebben we besloten om de Amstelrondedag van 16 februari 2021 te verplaatsen naar september 2021. We vinden het belangrijk om deze dag van ontmoeting en verbinding nog in 2021 te organiseren. Als kick-off voor het nieuwe schooljaar en onder leiding van de nieuwe directeur-bestuurder van het samenwerkingsverband zal in samenwerking met enthousiaste schoolleiders en intern begeleiders deze dag vorm gegeven worden. De exacte datum volgt binnenkort!
Pilot ‘Het juiste voor ieder kind’ is gestart!
Er is de afgelopen tijd regelmatig gesproken over Passend Onderwijs maar zeker ook over de decentralisatie van de jeugdzorg. De belangrijkste kritiek was dat deze twee stelselwijzigingen niet tegelijk werden ingevoerd en dat er te weinig samenwerking was tussen gemeenten en samenwerkingsverbanden. Binnen Amstelronde hebben we de afgelopen jaren veel initiatieven opgestart om de samenwerking te verbeteren maar we zijn er nog lang niet. Succesvolle pilots bleken niet altijd een garantie voor een goed vervolg. Het is uiteindelijk ook mensenwerk en als we de afgelopen jaren iets geleerd hebben, is het dat de kwaliteit van de relatie cruciaal is. Wanneer professionals uit het onderwijs, gemeenten en jeugdzorg elkaar goed kennen, blijkt de samenwerking goed gewaardeerd te worden. Daar waar het verloop groot is en het contact vluchtig of zelfs afwezig, is de waardering slecht. Dit was voor ons reden om, geïnspireerd op het Schotse model ‘Getting it right for every child’ (GIRFEC), een pilot uit te werken, gefinancierd vanuit het Transformatiefonds Amsterdam-Amstelland. In deze pilot, die we ‘Het juiste voor ieder kind’ hebben genoemd, doen we een aantal dingen helemaal anders. Om eenheid in taal te krijgen, zodat we elkaar echt verstaan, worden alle professionals in de wijk en op de school getraind in de taal van het oplossingsgericht werken volgens de methodiek van de ‘Trein van Boos naar Middel’. Een training die inmiddels zeer populair is binnen Amstelronde. Naast de eenheid van taal, is er een ‘leading professional’ aangesteld. Niet een zoveelste regisseur maar eerder een verbindingsofficier. Een laagdrempelige zorgverlener die de ouders, de leraar en intern begeleider en eventueel betrokken andere hulpverlening met elkaar verbindt zodat we samen de verantwoordelijkheid nemen voor het welzijn van een kind. Tot slot heeft de pilot een aanjager die ervoor zorgdraagt dat wanneer er (bureaucratische) obstakels in de weg liggen, deze worden weggenomen. Deze pilot is dit schooljaar gestart in de wijk Middenhoven in Amstelveen, op de Cirkel, de Willem Alexanderschool en de Pioniers.
Meer weten over Girfec?: https://www.nji.nl/nl/Kennis/Dossier/Sterke-basis-voor-de-jeugd/GIRFEC-Getting-it-right-for-every-child
Thuiszitterspact getekend, op weg naar 0 thuiszitters in Amstelland
Op 14 september 2020 vond de 2e bestuurlijke bijeenkomst ‘op weg naar 0 thuiszitters’ plaats. Tijdens deze digitale bijeenkomst met de schoolbestuurders PO en VO, wethouders van de Amstellandse gemeenten en de bestuurders van de samenwerkingsverbanden hebben we afspraken gemaakt over de aanpak van schoolverzuim. Een aanpak die alleen zal werken als we goed samenwerken en als iedereen zijn of haar verantwoordelijkheid neemt. Bijvoorbeeld door niet langer onderscheid te maken tussen geoorloofd en ongeoorloofd verzuim want alle verzuim kan problematisch worden. Zo blijkt uit onderzoek dat kinderen die in het VO uitvallen of langdurig verzuimen al op het basisonderwijs frequent verzuimden. We hebben daarom een interventiemodel ontwikkeld en een werkagenda opgesteld en allemaal ondertekend. Dit betekent dat we voortaan gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor het terugdringen van zorgelijke schoolverzuim. Het belang van aanwezigheid staat centraal!
Houd me op de hoogte