Alle scholen in de regio werken samen om de juiste ondersteuning voor ieder kind te kunnen organiseren. Dit doen we binnen Samenwerkingsverband Amstelronde.
Onderling hebben we afspraken gemaakt over passend onderwijs, dit is vastgelegd in het ondersteuningsplan. Jaarlijks komen we iedere twee maanden bij elkaar om uit te wisselen en te werken aan goede samenwerking. Iedere school heeft een eigen ondersteuningsprofiel (zie de schoolwebsite). Iedere school heeft een budget om passend onderwijs te bieden en leerlingen te ondersteunen. Bijvoorbeeld door gespecialiseerde leraren en andere onderwijsprofessionals zoals onderwijsassistenten, gedragsspecialisten en orthopedagogen. De meeste scholen hebben specialisten in dienst, maar kunnen met het ondersteuningsbudget deze specialisten ook inhuren. Tevens is er voor elke school een onderwijsspecialist vanuit Amstelronde, als vast aanspreekpunt op het gebied van passend onderwijs. De onderwijsspecialist speelt ook een belangrijke rol binnen het Ondersteuningsteam, waar in overleg wordt bepaald welke ondersteuning een leerling nodig heeft.
Ieder kind telt mee! We bouwen aan een inclusieve samenleving waar voor ieder kind een plek is in de wijk en op school. Bekijk hier onze visie, missie en kernwaarden.
Missie
Thuisnabij goed onderwijs voor alle leerlingen met passende ondersteuning voor de leerlingen en leraren en passende hulp voor leerlingen en ouders die dat nodig hebben. We bouwen aan een inclusieve samenleving waar voor ieder kind een plek is in de wijk en op school en waar ieder kind meetelt.
Visie
De missie realiseren we door te focussen op onderstaande punten.
Een stevige basis, kwaliteit doet ertoe
Goede onderwijskwaliteit bereik je onder andere door als school op de behoeften van de leerlingen in te spelen. Hierdoor kunnen veel leerlingen regulier, thuisnabij onderwijs volgen. Het is de leraar die het verschil kan maken door goed om te gaan met de verschillen in de groep. De leraar doet dit onder andere door te differentiëren, handelings- en opbrengstgericht te werken en zich blijvend te professionaliseren.
Het versterken van de driehoek ouder-kind-leraar wordt gezien als het fundament voor passend onderwijs. Deze wordt daarbij ondersteund door de school, het bestuur en het Samenwerkingsverband.
Ondersteuning van het dagelijkse systeem
Het snel signaleren en formuleren van hulpvragen ten aanzien van de ontwikkeling van kinderen moet leiden tot passende ondersteuning en zorg. In de groep, op school, thuis of in de buurt. Door het snel beschikbaar hebben van deze ondersteuning en zorg kan passend onderwijs gerealiseerd worden. Dit doen we op basis van onderwijskundige vragen van leraren, hulpvragen van leerlingen en opvoedkundige vragen van ouders.
Verbinden in een maatschappelijke context
Verbinding en samenwerking op het niveau van de gemeenten en het Samenwerkingsverband is erg belangrijk. De professionals in de scholen en wijken moeten in staat worden gesteld om leerlingen, ouders en leraren te ondersteunen bij het realiseren van een gezonde, veilige en leerrijke omgeving zodat de leerling zich optimaal kan ontwikkelen. We streven naar scholen, die herkenbaar zijn voor professionals, leerlingen en ouders.
‘Ieder kind telt mee’, op weg naar nul thuiszitters
De meeste kinderen kunnen op de reguliere en gespecialiseerde scholen passend onderwijs krijgen, maar voor een aantal kinderen is dat nog niet mogelijk. Om voor alle leerlingen passend onderwijs te organiseren wil het Samenwerkingsverband ook aansluiten bij de specialistische zorginstellingen, waar kinderen met een vrijstelling van de leerplicht verblijven. Zij beschikken nu wellicht over onvoldoende schoolse vaardigheden om naar het speciaal onderwijs te gaan. Toch wil dat niet zeggen dat instroom of terugkeer naar het speciaal onderwijs op een later moment niet mogelijk is. Door maatwerk te leveren willen we recht doen aan de leer- en ontwikkelmogelijkheden van deze doelgroep. Ons streven is: er zit geen enkel kind meer thuis, ieder kind krijgt passend onderwijs, op een school of op een speciale zorgvoorziening.
We zijn in verbinding met onze leerlingen, ouders en professionals. Dat betekent luisteren naar hun wensen, aandacht hebben voor hun zorgen en ondersteunen bij het vinden van een oplossing.
We hebben vertrouwen in elkaars expertise en intenties, door eigenaarschap te tonen en te kunnen vertrouwen op onderlinge solidariteit. We helpen elkaar bij het realiseren van goed onderwijs en passende ondersteuning en laten geen leerling, leraar of school vallen.