Als je kind 4 jaar is, mag het naar de basisschool. Er zijn verschillende soorten basisscholen. Er zijn openbare en bijzondere scholen die kunnen verschillen in onderwijsconcept (zoals Jenaplan, Montessori, Dalton). De keuze is groot; er zijn 45 basisscholen. Om een goed beeld te krijgen van de scholen die je passend vindt voor je kind kan je vooraf een aantal scholen bezoeken.
Het kiezen van een basisschool is een belangrijk moment. Je wil natuurlijk dat je kind er 8 jaar lang met plezier naartoe gaat. De juiste basisschool kiezen, hoe doe je dat? En waar let je op bij de schoolkeuze? Een handige checklijst vind je op deze website:
https://www.oudersvannu.nl/peuter/praktisch/basisschool-kiezen/
Aannamebeleid
Scholen in gemeente Amstelveen volgen het uitgangspunt dat kinderen uit de eigen wijk voorrang krijgen. Voor kinderen van buiten de wijk is alleen plaats als er nog plek is. Lees hier meer over het aannamebeleid.
https://www.amstelveen.nl/wonen-leven/publicatie/onderwijs-en-kinderopvang_basisonderwijs-amstelveen
Ondersteuning voor kinderen die met de basisschool gaan beginnen
Vrijwel alle kinderen van vier jaar (±98%) gaan naar een reguliere basisschool. Ouders kunnen hun kinderen zélf bij de basisschool van hun voorkeur aanmelden.*
Denkt u dat uw kind ondersteuning nodig heeft?
Heeft uw kind extra steun nodig of heeft u vragen over welk type onderwijs passend is voor uw kind? Meld dit tijdens het intakegesprek op de basisschool. Samen met de school bekijkt u in een gesprek of de school passend is, en of de school mogelijk extra onderzoek wil doen om te bekijken welke ondersteuning uw kind nodig heeft.
De basisschool heeft zorgplicht. Zij bieden zelf een plaats aan uw kind of helpen zoeken naar een passende plek voor uw kind. Als ouder heeft u informatieplicht. U informeer de basisschool als uw kind iets extra’s nodig heeft. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan het delen van het dossier van het kinderdagverblijf of ander betrokken deskundigen.
Als kinderen ondersteuning nodig hebben, dan gebeurt dat in de meeste gevallen gewoon op de basisschool. De school overleg met u. Bij twijfel over wat nodig is onderzoekt de basisschool wat nodig is en of zij op school de nodige ondersteuning kunnen bieden. De school heeft zes weken voor dat onderzoek. Die termijn kunnen zij -als dat nodig is-met 4 weken verlengen. Het onderzoek vindt bij voorkeur plaats voordat uw kind 4 jaar wordt.
Mocht uw kind niet passen op de basisschool waar u zich heeft aangemeld, dan onderbouwt de school de afwijzing schriftelijk. De school gaat samen met u op zoek naar een passende plek voor uw kind. Een onderwijsspecialist van het samenwerkingsverband (SWV) kan hierbij ondersteunen. Meestal zal de school het SWV inschakelen. U kunt ook zelf contact zoeken met het SWV Amstelronde via info@amstelronde.nl.
Als de school vol zit heeft de school geen zorgplicht en zoekt u een andere school in de buurt.
Nog even op een rij: De mogelijkheden als uw kind (extra) ondersteuning nodig heeft
Mocht het nodig zijn voor uw kind om éxtra ondersteuning te krijgen, of kan de school de benodigde ondersteuning niet bieden, dan schakelt de school ook het Samenwerkingsverband Amstelronde (SWV) in. Een onderwijsspecialist van het SWV denkt mee over welke ondersteuning en welke school het beste bij uw kind past. U kunt ook zelf contact opnemen met het samenwerkingsverband. Dat kan via info@amstelronde.nl
De school onderzoekt samen met u en de onderwijsspecialist wat de beste plek is voor uw kind.
Er zijn de volgende mogelijkheden:
- Uw kind kan naar deze basisschool en krijgt daar een brede basis van ondersteuning.
- Uw kind kan naar deze basisschool en krijgt extra ondersteuning. De onderwijsspecialist van SWV Amstelronde denkt mee over de invulling van de extra ondersteuning.
- De basisschool waarbij u als eerste aanmeldde is niet geschikt. Een andere basisschool is meer geschikt voor uw kind. Daar zou uw kind met of zonder (extra) ondersteuning naartoe kunnen.
- Er wordt onderzocht of uw kind beter past in het gespecialiseerd onderwijs (het Speciaal Onderwijs (SO) of Speciaal Basisonderwijs (SBO). Het samenwerkingsverband sluit dan aan bij de gesprekken, samen wordt gezocht naar een geschikte gespecialiseerde school en het SWV geeft een Toelaatbaarheidsverklaring (TLV) af.
- Uw kind is (nog) niet toe aan onderwijs. Dan helpt de gemeente mee bij de gesprekken om een goede plek te vinden voor uw kind. Mocht uw kind later wel naar het basisonderwijs kunnen, dan helpt het Samenwerkingsverband mee bij het vinden van een passende school en passende ondersteuning.
Zijn er al eerder zorgen?
Het kan ook zijn dat uw kind voor de basisschool al extra ondersteuning krijgt, bijvoorbeeld bij het Kabouterhuis of op een medisch kinderdagverblijf. Dan zullen zij, met uw toestemming, de onderwijsspecialist van SWV Amstelronde betrekken, om in overleg met u een passende school te vinden. Een onderwijsspecialist zal samen met u en andere professionals (Bijvoorbeeld van het Kabouterhuis of kinderdagverblijf) bekijken welke ondersteuning uw kind nodig heeft. En wat de beste plek is voor uw kind. Als dat een school voor gespecialiseerd onderwijs is (SO of SBO), dan geeft het Samenwerkingsverband een Toelaatbaarheidsverklaring (TLV) af.
Als u zorgen heeft kunt u als ouder ook zelf contact zoeken met SWV Amstelronde.
*Amstelveen gebruikt een speciale aanmeldprocedure waarbij u meerdere scholen van uw voorkeur kiest en uw kind op één daarvan geplaatst wordt; de zorgplicht voor een school gaat in als er een school van plaatsing bekend is.