Speciaal basisonderwijs (SBO): een speciale vorm van onderwijs die het meest lijkt op het regulier basisonderwijs. Het is op een paar belangrijke punten anders:
De klassen zijn kleiner dan in het regulier basisonderwijs: met maximaal 16 kinderen.
De leerlingen krijgen langer de tijd en meer herhaling om de lesstof de begrijpen.
Leerlingen zoveel mogelijk op hun eigen niveau.
Er wordt veel structuur geboden.
Amstelronde heeft twee scholen voor speciaal basisonderwijs:
Speciaal onderwijs (SO): Naast het speciaal basisonderwijs bestaat er een intensievere vorm van onderwijs: het speciaal onderwijs (SO). De klassen bestaan uit maximaal 12 leerlingen. Het speciaal onderwijs kunnen we opdelen in vier ‘clusters’.
Cluster 1: scholen voor blinde of slechtziende leerlingen (visueel gehandicapte leerlingen).
Cluster 2: scholen voor dove leerlingen, slechthorende leerlingen, leerlingen met ernstige spraakmoeilijkheden en leerlingen met communicatieve problemen.
Cluster 3: scholen voor leerlingen met lichamelijke en/of verstandelijke beperkingen, zeer moeilijk lerende leerlingen en langdurig zieke leerlingen met een lichamelijke handicap, leerlingen met epilepsie en meervoudig gehandicapte leerlingen die zeer moeilijk leren.
Cluster 4: scholen voor leerlingen met ernstige gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen.
In samenwerkingsverband Amstelronde is slechts één school voor speciaal onderwijs, namelijk de Pionier in Duivendrecht. Een plaatsing op deze school is altijd tijdelijk en in combinatie met een behandelopname bij Levvel. De meeste leerlingen uit Amstelronde die naar het speciaal onderwijs gaan, moeten daarvoor naar SO-scholen buiten de regio. Die scholen hebben van oudsher een bovenregionale functie en werken samen met meerdere samenwerkingsverbanden zodat een dekkend netwerk aan voorzieningen is gegarandeerd. Onder meer om deze reden zijn de twee SBO scholen zich verder gaan specialiseren om leerlingen in de buurt passend onderwijs en passende ondersteuning te bieden.
Gericht op terugkeer
De ondersteuning op het speciaal onderwijs is gericht op terugkeer naar de reguliere school. Echter voor kinderen die speciaal onderwijs langer nodig hebben, blijft deze mogelijkheid aanwezig. Voor een plek op het speciaal onderwijs is een toelaatbaarheidsverklaring nodig. Deze wordt afgegeven door het Samenwerkingsverband.
Gespecialiseerd onderwijs
De doorontwikkeling van SBO naar gespecialiseerd onderwijs is in volle gang. Zo kunnen we steeds vaker leerlingen met beperkte ontwikkelingsmogelijkheden of ernstige gedragsproblemen op het SBO helpen. Dit komt doordat we intensief samenwerken met de SO scholen en zorgpartners. Binnen het SBO is ingezet op verbreding van expertise, versterken van pedagogisch klimaat, scholing van het personeel en er zijn leerroutes ontwikkeld die beter aansluiten bij het niveau en de leerstijlen van leerlingen. We vergroten daarmee de mogelijkheid om binnen onze regio thuisnabij passend onderwijs te krijgen.